Potens

Potens

Erektion av penis börjar oftast i hjärnans sexcentrum. Nervimpulser skickas ner genom ryggmärgen till svällkropparna i penis. Detta sker av biologiska skäl då erektionen behövs för att penis ska kunna penetrera slidan under samlag. Under samlaget kommer ollonet nära kvinnans livmoderhals där mannens spermier ska tränga in för att befrukta kvinnan. Längden på penis spelar ingen roll i detta sammanhang eftersom spermierna slungas ut med stark kraft.

Spontan erektion

Många män har upplevt erektion utan att de själv velat eller blivit upphetsade. Till exempel då man kommit i beröring med en annan person eller bara suttit på bussen och stirrat ut genom fönstret. Detta är helt normalt och kan på sin höjd upplevas som pinsamt i vissa situationer. Spontan erektion kan även förekomma under natten. Svällkropparna i penis slappnar av under sömnen på samma sätt som de gör när de blir sexuellt upphetsade. En man har normalt stånd under natten, ofta fyra till fem gånger per natt. En sådan erektion kan vara i upp till en timme och har inget med drömmarnas innehåll att göra. Erektionerna under sömnen fungerar som ett träningspass för penis vilket underlättar erektion vid sexuell upphetsning.

Genomsnittlig storlek på penis

Precis som alla andra kroppsdelar på en människa så skiljer sig utseendet på penis från man till man. Storleken skiljer sig som mest mellan olika män när penisen är slak. Sambandet mellan storleken på penis i slakt och erigerat tillstånd skiljer sig mycket mer mellan olika män än vad många tror. Hos vissa män är penis ganska liten i slakt tillstånd och växer kraftigt vid stånd. Hos andra män kan penis vara ganska stor när den är slak och växer bara ytterst lite vid erektion.

Under puberteten växer penis avsevärt. Penisens tillväxt stimuleras av det manliga könshormonet testosteron. Utvecklingen av penis slutar oftast runt 17-årsåldern. När penis väl har slutat att växa börjar den aldrig mer växa igen.

Källa: www.vardguiden.se

Potensproblem

Potensproblem kan bero på en rad olika orsaker. Hos yngre män är erektionsproblem ytterst sällan fysiska utan oftast ligger någon indirekt orsak, så som stress, presstationsångest, alkohol eller droger bakom problemet. Har man haft svårt att få stånd vid något tillfälle är risken ganska stor att det kan upprepa sig. Man spänner sig, blir nervös och så händer det igen. Den bästa lösningen på detta problem brukar vara att försöka prata med sin partner. Oftast släpper oron och erektionen kommer tillbaka.

I vissa fall kan kärlmissbildningar vara orsaken till potensproblem, men i dessa fall så har man aldrig kunnat få en riktig erektion.

Med ökad ålder upplever dock många män en svikande potens. Studier har visat att uppskattningsvis 50 % av alla 75 åriga män har någon grad av impotens. I flest fall är dessa problem relaterade till nedsatt blodcirkulation till penis, så kallad åderförkalkning. Ut över nedsatt blodcirkulation är biverkningar från läkemedel en vanlig orsak till nedsatt potensen.

Idag finns det ett flertal effektiva läkemedel i olika former som hjälper mot impotens. Lider man av impotens finns det därför goda skäl till att söka upp en läkare, då dessa mediciner oftast kan hjälpa de flesta män med impotens.

Källa: www.ungman.info

Studier och resultat

De studierna som har genomförts visar ofta på lite varierande resultat. Det är dock statistiskt säkerställt att 95 % av männen har en penis som vid erigerat tillstånd är mellan 8 och 22 centimeter. Variationen är alltså stor.

Källa: www.vardguiden.se

En genomsnittlig svensk penis är mellan 14 och 15 centimeter vid stånd och har en omkrets på ca 10 centimeter.
Källa: Sex- och relationsexpert Pelle Ullholm, Metro.se

En amerikansk studie (Journal of Urlogy) fastställde år 1996 att en genomsnittlig penis är 12,9 centimeter.
Källa:www.wikipedia.org

Flera kondomtillverkare har genomfört studier för att mäta normal längd på penis. Dessa studier visade att genomsnittslängden var 14,9 centimeter, med en standardavvikelse på 2,1 centimeter.
Källa: www.wikipedia.org

Böjd penis

Mannens penis har tre svällkroppar. Det är vanligt att någon av de tre svällkropparna är lite kortare än de andra och att penis därför kröker sig åt något håll. Så länge en böjd penis inte orsakar smärta så brukar det inte innebära något problem vid samlag. Man brukar säga att en krökning på upp till 30 grader ligger inom normalvariationen. Har man en större krökning än 30 grader så kan en operation vara motiverad. Många män med en mycket böjd penis upplever dock aldrig några problem överhuvudtaget i sexlivet och det är därför inte alltid som en operation behövs.